Jitrocel - účinný pomocník při kašli také v období těhotenství a kojení

18.09.2017 11:27

Jitrocel kopinatý je jednou z bylinek, kterou je možné bez omezení užívat v období těhotenství a kojení, a také pro malé děti.

 

Vnitřně se užívá při kašli a zahlenění. Má protizánětlivé účinky, působí jako přírodní antibiotikum, čistí krev, zlepšuje růst vlasů a nehtů. Obsahuje vitamin C a minerály, především soli vápníku a draslíku a kyselinu křemičitou - ty jsou důležité pro správný vývoj miminka v bříšku.

 

Jitrocel roste hojně na zahrádkách, ale i volně v přírodě, na loukách, podlék mezí a cest. Sbírají se listy od jara až do podzimu.

 

Jitrocel kopinatý roste hojně na zahrádkách, loukách i mezích

 

V jaké podobě můžeme jitrocel vnitřně užívat?

 

Odvar

Odvar, tedy čaj můžeme udělat z čerstvých i ze sušených listů. 1 kávová lžička sušené byliny se zalije 1/4 litru vroucí vody a nechá se 15 minut louhovat. Pijeme 2-3 šálky denně. Do směsi je možné přidat další bylinky - při rýmě a kašli napříkald bezový květ, sléz, divizna, lipový květ (všechny uvedené bylinky je možné užívat v těhotenství alespoň krátkodbě).

 

Sirup

Sirup je možné vyrobit vařením nebo za studena s cukrem. Zde je jednoduchý recept na sirup vyráběný za studena:

Potřebujeme velkou zavařovací sklenici. Do ni vrstvíme na drobno pokrájené omyté listy a každou vrstvu zasypeme krystalovým cukrem (můžeme použít bílý nebo tmavý). Na 1,7 litru sklenici, kterou postupně naplníme na drbno pokrájenými listy jitrocele je potřeba asi 1 kg cukru.  Lahev zavřeme víčkem a uložíme na chladné tmavé místo (do sklepa, spíže apod.) a necháme 6-8 týdnů stát. Poté směs zahřejeme a slijeme přes cedník. Zmavý sirup skladujeme v lednici, kde nám vydrží až do dalšího jara, pokud jej nespotřebujeme dříve.

 

Výroba sirupu za studenaVýroba jitrocelového sirupu za studenaVýsledkem je tmavý sirup karamelové příchuti

 

Sirup připravený vařením:

300 g omytých listů jitrocele, rozmixujeme nebo umeleme na masovém mlýnku nebo na drobno pokrájíme a svaříme s 300 ml vody a 300 g cukru a 150 g medu. Po 10 minutách varu na mírném ohni sirup zhoustne. Přecedíme a plníme do nahřátých skleniček. Slkadujeme v chladu.

 

Při kašli užíváme 1 lžičku sirupu několikrát denně.

 

Smoothie, saláty

Jitrocelové listy, zvláště ty mladé, můžeme přidat i do ovocného smoothie. Omyté listy se rozmixují s libovolným ovocem dle chuti. Pokrájené listy můžeme přidat do zeleninového salátu či jako posyp na polévku, chléb s lučinou apod. Na jemno pokrájené listy můžeme přidat i do pomazánky.

V této podobě jitrocel dodává i cenné minerály, které zlepšují růst vlasů a nehtů, což ocení především maminky v období kojení. Důležité jsou také v období těhotenství.

 

Zdroj:

Staňková-Kröhnová Magdalena: Bylinky pro děti i maminky, Grada, 2013

Jonáš Josef, Kuchař Jiří: Svět přírodních antibiotik - tajné zbraně rostlin, Eminent, 2014

 

—————

Zpět