Jak doplnit železo v těhotenství a po porodu z přírodních zdrojů

21.10.2017 12:51

V závěru těhotenství klesá hladina hemoglobinu v krvi. Tento pokles je normální a souvisí jednak se zvýšenou spotřebou železa potřebnou pro zdravý vývoj děťátka v děloze, a také s ředěním krve v závěru těhotenství – těhotná žena má před porodem o 40 % více krve než netěhotná, ale krev je více naředěná. To znamená, že relativně klesá množství červených krvinek (hemoglobinu) a dalších pevných částic na litr krve. Tento pokles však nesmí být příliš velký, jinak se zvyšuje riziko poporodního krvácení. Proto se hladina hemoglobinu v krvi v závěru těhotenství bedlivě hlídá. Minimální doporučená hodnota hemoglobinu pro těhotné ženy je 110 g/l. Při nižších hodnotách se doporučuje doplňovat železo. Za těžkou anemii jsou považovány hladiny pod 70 g/l, a v takovém případě se navrhuje krevní transfuze.

Těhotná žena by měly přijímat zvýšené dávky železa, ke konci těhotenství až trojnásobek (30 mg/den) ve strovnání s netěhotnou. Proto je dobré průběžně potraviny bohaté na železo zařazovat.

 

Jak podpořit vstřebávání železa

Pouhé zvýšení příjmu železa však nemusí stačit. Naše tělo využívá jen část železa, kterou přijímáme ve stravě. Lépe se vstřebává železo z živočišných produktů, o něco méně z rostlinných produktů. Dodržováním určitých zásad můžeme schopnost těla vstřebávat železo ze stravy posílit. Jak na to?

Vstřebávání železa snižuje především pití kávy, tedy pravé kávy, která je v těhotenství nevhodná i z dalších důvodů, naopak obilné „kávy“ si můžeme bez obav dopřát. Dále bychom se měly vyvarovat pití černého čaje, konzumaci čokolády a také mléčných výrobků. pokud chcete vstřebávání železa podpořit, měly bychom užívání těchto potravin omezit nebo je alespoň neužívat současně se železitými potravinami, ale s větším časovým odstupem.

Vstřebávání železa naopak podpoříme zvýšením příjmu vitaminu C (šípkový čaj, ovoce, případně i vitamin C v tabletách).

Důležité je také zvýšit příjem vitaminu B12 a kyseliny listové - v potravinách nebo i v potravinových doplňcích.

Homeopatika

Velmi dobrou zkušenost mám s využitím homeopatik, která mohou velice dobře vstřebávání železa posílit a hladinu hemoglobinu v krvi i poměrně rychle zvýšit, a to i v závěru těhotenství, kdy bývá pokles hemoglobinu v krvy nejvýraznější. Ohledně výběru homeopatika a dávkování se nejlépe poraďte s homeopatem. Případně mě kontaktujte.

 

Potraviny bohaté na železo

Jaké potraviny je dobré pro zvýšení příjmu železa do jídelníčku pravidelně zařazovat?

Živočišné produkty

játra, hovězí maso, žloutek, tučné mořské ryby, mořské plody

Mořské řasy

Obsahují nejen velké množství železa, ale i dalších důležitých prvků a minerálů. Vysoký obsah železa mají především řasy Dulse a dále také Hiziki, Nori, Arame (ty jsou chuťově neutrální, tedy vhodné pro vás, komu jiné druhy mořských řas nevoní) a Wakame. Řasy se přidávají např. do polévek, při vaření rýže a luštěnin. Je možné je také jen namočit a použít syrové například do salátů. Používají se v asijské kuchyni, např. na známé sushi závitky. Mořské řasy lze koupit v prodejnách zdravé výživy.

Kopřivy

Kopřivy můžeme užívat syrové – rozmixované s ovocem jako smoothie nebo tepelně upravené v podobě kopřivového „špenátu“ nebo třeba do polévky či nádivky. Další možností je kopřivový čaj, ale ve výluhu je obsah železa nižší než při konzumaci celých listů kopřivy. Kopřiva kromě vysokého obsahu železa, je bohatá také na vitamin C důležitý pro vstřebávání železa.

Zelené potraviny

Vysoký obsah železa i dalších minerálů a vitaminů (včetně vitaminu C a B 12 a kyseliny listové) má sladkovodní řasa Chlorella. Krvetvorbu pomáhá zlepšit také mladý ječmen. Zelené potraviny se prodávají sušené – v prášku nebo tabletách a můžete je zakoupit v prodejnách se zdravou výživou nebo od přímých prodejců. U svých klientek sleduji, že ženy, které pravidelně užívají zelené potraviny, tak mívají dobrou hladinu hemoglobinu v krvi až do závěru těhotenství.

Zelenina – listová a červená

Petrželka, pažitka, bazalka, řeřicha (můžeme si pěstovat po celý rok za oknem), pórek, brokolice, špenát, mangold, jarní cibulka, polníček, medvědí česnek, červená řepa (syrová, pečená nebo vařená, ne naložená v kyselém nálevu), červené zelí. Listová zelenina navíc obsahuje kyselinu listovou, která pomáhá vstřebávání železa.

 „Červené“ ovoce – čerstvé i sušené

Třešně, višně, maliny, černý a červený rybíz, borůvky, datle, fíky, švestky, rozinky, meruňky jak čerstvé, tak i sušené.

Ořechy a semena

Dýňová, sezamová, slunečnicová semínka, mák, pistácie, kešu ořechy, lískové, piniové ořechy, mandle, kokos

Luštěniny

Čočka, fazole, hrách, cizrna, mungo, soja nebo sojový tempeh a tofu

Obilniny – zejména celozrnné

Jáhly, amarant, quinoa, celozrnná rýže, pšeničné a ovesné klíčky, kukuřice

Další

sušené droždí, sušené houby, kakao

 

Snížena hladina hemoglobinu po porodu

Pokles hemoglobinu v krvi se může projevit také v důsledku větší krevní ztráty po porodu. Prakticky to maminka pocítí především jako zvýšenou únavu, která může omezit i její schopnost dobře se starat o miminko. Kromě výše uvedených opatření, můžeme pro obnovu krve po porodu velmi dobře využít i placentu miminka, která většinou po porodu v porodnici končí jako biologický odpad, případně ji někteří rodiče zakopou na zahradě.

Konzumace čerstvé placenty v podobě koktejlu (s ovocem a džusem) nebo sušené placenty v podobě kapslí (tuto formu lze na rozdíl od koktejlu využívat i dlouhodoběji, konkrétně 6-12 měsíců po porodu, podle typu kapslí). Kromě železa placenta doplňuje také další cenné látky a hormony, podporuje hojení po porodu, laktaci, je prevencí poporodních depresí... Více o využití placenty se dočtete na stránkách www.zpracovaniplacenty.cz.

 

—————

Zpět