Kojeneckou lahev jen nekojeným dětem

24.06.2021 11:31
Neděle, pár dní po návratu z porodnice žena píše:
 
„Daří se nám moc dobře. Laktace stále není plná – odsávám, kojíme a dokrmuji. Doufám ale, že jsme na dobré cestě.“
 
Středa:
 
„Prosím, mohla byste přijet. Malý začal odmítat prsa a musím plně krmit z lahvičky. Mám tu od Medely z porodnice. Nevím, co s tím.“
 
 

Kojenecká lahev může ohrozit kojení

 
Jakákoliv kojenecká lahev, může ohrozit kojení. Setkávám se s tím jako laktační poradkyně opakovaně, a to i u lahviček, o kterých výrobci tvrdí, že z nich miminko „pije tak, jako když saje z prsa“ a je možné jak kojit, tak dokrmovat z lahvičky.
 
Dovolím si proto tvrdit, že kojenecká lahev je vhodná pouze pro nekojené děti - tedy pokud žena nechce nebo nemůže své dítě kojit. Pokud kojit chce a je potřeba miminko nakrmit jinak než z prsa nebo jej po kojení dokrmit, měla by zvolit způsob, který neodrazuje miminko od kojení.
 

V ČEM JE KOJENÍ A PITÍ Z LAHVE JINÉ?

 
Před kojením miminko musí doširoka otevřít pusinku, vtáhnout do pusinky nejen bradavku, ale také dvorec a na prso se hluboce přisát, aby mléko z prsu teklo dostatečným proudem.
 
Dudlík kojenecké lahve miminku do pusinky jednoduše zastrčíme. Dudlík je úzký, tuhý a miminko nemusí pusinku doširoka otevřít. Pro miminko je to takřka bez práce. Při používání lahve se často vytváří špatný návyk - miminko přestane doširoka otevírat pusinku, silněji tiskne čelisti a kojení pak může být pro ženu bolestivé a mohou vznikat i poranění prsa.
 
Při sání z prsu miminko využívá také podtlak, ale především specifický pohyb jazykem, kterým stimuluje prso a vytlačuje mléko stlačováním prsa jazykem proti patru. Pracuje celý komplex orofaciálních svalů.
 
Mechanismus pití z lahve s dudlíkem je jiný. Mléko vychází ven z lahve díky podtlaku. Savička je zpravidla výrazně tužší a méně poddajná a nevyžaduje a často ani neumožňuje práci jazykem. Pracuje pouze menší část svalů. Technika sání je jiná, což může vést ke zmatení miminka na prsu. Po použití lahve se někdy při kojení začne objevovat mlaskání, miminko si přisává vzduch.
 
Tok mléka z prsu je přerušovaný, dávkovaný, s každým pohybem jazyka vyteče z prsa dávka mléka. Miminko má čas pravidelně dýchat.
Tok mléka z lahve je často kontinuální, miminko vypije celou dávku mléka často rychleji. Může se ale objevovat nepravidelnost v dýchání.
 
Pití z lahve se pro některá miminka stává snazší, zvláště když je snížená laktace nebo když miminko není přiloženo k prsu správně a přisává se mělce – kojení se pro miminko stává obtížnější. Snadno tak může najednou, i po několika málo dokrmech lahví, dojít k tzv. bojkotu kojení, což se stalo i v popisovaném případě.
 

JAK JINAK?

 
V případě potřeby dokrmu je vhodné využít některý z doporučených způsobů - cévkou po prsu či prstu (použijte cévku s označením CN-01), kádinkou, lžičkou nebo ze suplementoru.
 
kádinka a cévka CN-01 na bezpečný na dokrm kojeného dítěte
 
Kojenecká lahev s dudlíkem, a v současnosti ani stříkačka, která se v porodnicích často na dorkm využívá, mezi doporučené způsoby již nepatří.
 
Metodické doporučení pro výživu kojenců naopak varuje:
 
„Nepoužívat láhve a dudlíky, které kazí techniku kojení a jsou příčinou předčasného ukončení kojení a problémů s prsy (ragády, retence, zánět), zejména v prvních 6 týdnech, než se kojení stabilizuje, zvláště ne u matek s problémy při kojení.“
 

Jak to dále probíhalo v popisovaném případu?

 
Maminka se během laktační návštěvy velmi rychle naučila miminko správně přikládat k prsu, miminko plně nakojila bez nutnosti podat dokrm. Pro případ potřeby dokrmu dostala cévku s instrukcemi jak dokrmovat cévkou na prsu a po prstu.
Během následujících dvou dnů bylo miminko potřeba dokrmit cévkou pouze jednou (odstříkaným mateřským mlékem) a jinak je plně kojeno. Upravuje se stolice miminka. Přírůstek hmotnosti od předchozí návštěvy pediatry ještě není dostatečný, ale paní doktorka vidí pozitivní změnu a doporučuje pokračovat v kojení. Hmotnost miminka kontroluje po dalších 2 dnech. To už miminko krásně přibírá a je už výlučně kojeno kojeno.

 

—————

Zpět