JAK PODPOŘIT DOBRÝ PRŮBĚH PORODU 1

19.10.2023 14:24
 
 
Pohyb je život. K pohybu jsme stvořené. Často se ale hýbeme málo. Hodně sedíme, jezdíme autem, výtahem... Tělo je ztuhlé a to dělá problémy i u porodu.
 

Proto se hýbej. Během těhotenství i během porodu.

 
V těhotenství choď na procházky. Chůze je jeden z nejpřirozenějších pohybů. Pomůže ti udržet se v kondici na porod. Pokud je pro tebe chůze obtížná, může pomoci podvázat bříško podvazovacím šátkem.
 
Choď tempem, které ti vyhovuje. Je dobré, aby se trochu zvýšila tepová frekvence. Každý den ale může být tempo trochu jiné. Respektuj své tělo, když jsi unavená, zpomal nebo procházku zkrať. Jindy třeba budeš plná energie a ujdeš toho více.
 
Protahuj, aktivuj, relaxuj. Najdi si těhotenské cvičení, s osobní účastí nebo on-line. Může to být těhotenská jóga nebo jiné cvičení, které pomůže protahovat a relaxovat svaly, uvolnit pánev, uvolňovat a aktivovat pánevní dno a také rozumně zpevňovat především záda a paže, které budeš po porodu potřebovat na nošení miminka.
 
Vhodné cviky ti také může ukázat porodní asistentka nebo dula. Sérii cviků pro každý den ti ukážeme i na našem předporodním kurzu.
 
Uvolňuj oblast pánve například kroužením boky, sezením na míči, tancem, rebozo masáží…
 
Také plavání je velmi příjemným a užitečným pohybem v těhotenství.
 
Každou pohybovou aktivitu je potřeba vždy vyvážit odpočinkem. Skvělé jsou řízené relaxace, které pomáhají i během porodu.
 

Hýbej se i během porodu…

 
Uvolňuj pánev kroužením, pohupováním.
 
Střídej různé polohy – na boku, v kleče, ve stoje, na balónu, ve dřepu. Polohu na zádech vynech – ke konci těhotenství a během porodu je nevhodná.
 
V každé poloze setrvej alespoň 5 kontrakcí (můžeš i déle) a vnímej, co se děje, jak na změnu polohy reaguje děloha. Zesilují kontrakce? Prodlužují se? Nebo naopak slábnou? Aby porod dobře postupoval, tak je zpravidla potřeba, aby stahy postupně sílily. Toho se neboj. Jak s tím pracovat, popíšu někdy jindy…
 
Pohyb pomáhá nejen uvolnit tělo, ale pomáhá i miminku. I ono je aktivní a během porodu rotuje a hledá si cestu ven. Když se budeš hýbat a zkoušet různé polohy, tak mu v jeho pohybu pomůžeš. Porodní asistentka nebo dula ti poradí, které polohy volit.
 
Hýbej se a hledej vhodnou polohu i v závěru porodu. Pokud je děloha otevřená a necítíš tlak na konečník, pomáhají vertikální polohy, stoj, chůze, klek, dřep, které pomohou sestupu hlavičky.
 
Během fáze tlačení hledej takovou polohu, kde tlaky na konečník zesilují a tvoje tělo to nutí tlačit – to znamená, že se hlavička posunuje porodním kanálem ven.
 

 

—————

Zpět