Kojení prostě bolí? Prsa si musí zvyknout?

06.10.2023 14:15
Kojení prostě bolí. Prsa si musí zvyknout. Slyšely jste tyto věty?
 
Ženy, které navštěvuji, mi často říkají, že tyto věty slyšely v porodnici a čekaly, až bolest „konečně přejde“. A když se tak nestalo, bolest byla k nesnesení a neustávala, tak v lepším případě začaly problém řešit. Některé ženy ale bohužel kojení vzdaly, protože "kojení prostě bolí".
 
Mám pro vás opět jednu kojící kazuistiku z praxe o tom, jak může podjazyková uzdička a správné přisátí k prsu ovlivnit úspěšnost kojení, spánek miminka, „bolavé“ bříško a spokojenost celé rodiny.
 
První týden po porodu se miminko nedostatečně kojí, nepřibírá a maminka má do krve poraněná prsa. Je zoufalá, nevyspalá a unavená z neustálého tišení plačícího miminka. Dětská doktorka si všímá, že miminko má výrazně zkrácenou podjazykovou uzdičku a odesílá maminku s miminkem na konci 1. týdne na ORL, kde uzdičku podstřihnou. Od té doby se miminko kojí lépe a začíná pomalu přibírat. Poranění prsou se začíná postupně hojit. Ženě se výrazně ulevilo, ale kojení je pro ni stále ještě bolestivé, i když už výrazně méně. Miminko, ačkoliv začalo přibírat, tak stále ještě není po kojení spokojené a dosyta nakojené, hodně pláče a spí jen pár hodin za den. Při kojení se často zalyká a nezvládá silnější tok mléka z prsou. Proto si žena zavolala na konci 3. týdne laktační poradkyni.
 
 
Během první návštěvy se žena učí, jak dosáhnout správného přisátí miminka k prsu. Kojení probíhá zcela bez bolesti. Dítě se krásně dosyta nakojí, po kojení spokojeně usíná a budí se na další kojení po 3 hodinách. To je poprvé od porodu.
 
Následující den se daří ženě kojit většinou již bez bolesti. To je velký pokrok. Nicméně kojení stále ještě není zcela v pořádku. Miminko se nedaří dokojit dosyta, přestože mléko teče proudem. Miminko po kojení není spokojené, opět pravidelně nespí a často pláče. Ani paní doktorka zatím není spokojená s menším váhovým přírůstkem.
 
Kojení je potřeba ještě doladit. Na druhé návštěvě si žena znovu zkouší a procvičuje správné přisátí k prsu. Ladíme drobné detaily, aby bylo miminko přisáté co nejlépe. Opět se dokojí ke spokojenosti, krásně usíná a spí až do dalšího kojení. Od druhé návštěvy žena kojí zcela bez bolesti, miminko se jí daří dokojit dosyta, po kojení je spokojené, pravidelně usíná a spokojeně spí až do dalšího kojení po 2-3 hodinách, na které se samo budí. Na další kontrole u lékařky, která následuje po 2 a půl dnech od posledního vážení, je přírůstek krásných 140 g.
 
Když to tedy shrneme, prvotní příčinou, proč se miminko nemohlo dobře kojit byla zkrácená podjazyková uzdička, která omezovala hybnost jazyka – pro kojení je zcela zásadní rozsah pohybu jazykem. Způsobovala také bolestivé a krvavé poranění prsou. Po jejím podstřižení se kojení výrazně zlepšilo, ale bylo potřeba ještě zlepšit přisátí k prsu, aby miminko dobře přibíralo, zvládalo silný tok mléka z prsou a žena mohla kojit zcela bez bolesti. Vyřešil se i problém s nedostatečným spánkem miminka, které do té doby často plakalo, nedokojené nemohlo usnout, ač bylo unavené a přetažené. Bolesti bříška, které se rodiče domnívali, že miminko trápí, se nepotvrdily, šlo o nespokojenost z nedokojení a únavu z nedostatečného spánku.

 

—————

Zpět