Kontakt kůže na kůži nejen první dvě hodiny po porodu

12.09.2023 14:00
Často doprovázím ženy, pro které je kontakt kůže na kůži s miminkem důležitý. Nejen první dvě hodiny po porodu, ale i v dalších dnech kojí v kontaktu kůže na kůži a mají miminko hodně na svém těle i mimo kojení.
 
Co můžeme u těchto žen sledovat? Často mají dobrou tvorbu mateřského mléka už v prvních dnech o porodu – kolostra už druhý den viditelně přibývá, teče z prsa snáze a hojněji a prsa se velmi brzy nalijí. Miminko zpravidla začne brzy a dobře přibírat bez nutnosti dokrmu a často už do konce prvního týdne dosáhne porodní hmotnosti. Novorozenecká žloutenka má většinou mírný průběh bez nutnosti fototerapie.
 
Miminko na fotce odcházelo s maminkou z porodnice 3 dny po porodu plně kojené. Za další 2 dny přibralo 190 g a překročilo svojí porodní hmotnost. Výjimečné? Výjimečný byl kontakt maminky s miminkem, doslova se protulili prvními dny po porodu.
Každá žena má od přírody trochu jinou tvorbu mléka, některé ženy silnější, některé slabší. Nicméně kontakt kůže na kůži pomáhá každé ženě a můžeme jej využít jako podporu kojení téměř vždy, i když třeba miminko nemůže být hned po porodu s maminkou. S kontaktem kůže na kůži lze začít i později, jakmile jsou maminka s miminkem spolu.
 
 

CO TEDY POMÁHÁ V ZAČÁTKU KOJENÍ K LEPŠÍ TVORBĚ MATEŘSKÉHO MLÉKA?

  • Plný, nepřerušovaný kontakt kůže na kůži celé 2 hodiny po porodu.
  • První přisátí k prsu do 1 hodiny po porodu – moje zkušenost je, že se většina novorozenců po normálním porodu do 1 hodiny přisaje k prsu, pokud zůstane u maminky na těle (jen přikryté dekou, nezabalené do zavinovačky). Dítě pak saje z prsu s přestávkami až hodinu, pokud se nijak neomezuje a žena má potřebnou podporu.
  • Časté kojení bez omezování délky a frekvence, podle potřeby dítěte, ideálně v kontaktu kůže na kůži a častý kontakt dítěte s maminkou i mimo kojení i v dalších dnech.
 

CO NEPOMÁHÁ?

  • Kojení v zavinovačce – dítě je více spavé, u kojení usíná a kojí se méně.
  • Dudlík – dítě si uspokojí část potřeby sání dudlíkem a na prsu saje méně a kratší dobu.
  • Dokrm lahvičkou nebo stříkačkou. Pokud je dokrm potřeba, je ideální, když miminko může sát dokrm cévkou přímo na prsu.

 

—————

Zpět