Kouzlo správného přisátí

01.06.2023 08:48

Minulý týden jsem byla u ženy s týdenním miminkem, která řešila bolestivé kojení a poranění prsou. Kojení bolelo od počátku, po pár dnech se objevily ragády, hluboké a bolestivé praskliny bradavek. Žena se to nejprve snažila vyřešit kojením s kloboučky a střídavě odsávala mléko a krmila lahvičkou, „aby prsům ulevila“. To ale od bolesti příliš nepomáhalo, ragády se nehojily a na jednom prsu se objevily bolestivé zatvrdliny značící hromadění mléka v prsu. Žena pochopila, že tudy cesta nevede...

Paní doktorka vyšetřila miminku podjazykovou uzdičku a doporučila ji nechat podstřihnout. Zkrácená podjazyková uzdička někdy způsobuje právě tyto obtíže – bolestivé kojení a ragády bradavek. Žena ale nechtěla čekat další týden na podstřižení uzdičky na ORL a zavolala. Udělala dobře, protože čekat další dny s retencí mléka, to by si koledovala o zánět prsu.

Možná příčina v podjazykové uzdičce se mi od počátku úplně nezdála. Bolest při kojení a ragády jsou sice typické u zkrácené podjazykové uzdičky. Nicméně tohle miminko velmi dobře přibývalo na váze, což už tak typické nebývá. Miminka se zkrácenou uzdičkou se velmi často na prso nepřisají vůbec, a pokud se kojí, tak velmi často nepřibírají na váze.

Chvíli trvalo, než jsme přesvědčili miminko, aby se přisálo na prso bez kloboučku, který už během pár dní používání začalo preferovat. Tento krok bývá po kojení s kloboučkem vždy nejtěžší. Po chvíli pláče a odtahování od prsa se přisátí podařilo a holčička začala krásně pít.

Žena se naučila, jak dosáhnout výhodnějšího asymetrického přisátí. Miminko nabere vetší část spodního dvorce, jazyk se dostane dál od bradavky a nedochází k jejímu poranění. Hlavička je v mírném záklonu, brada zabořená v prsu, nosánek se nedotýká prsa. Žena najednou během kojení nepociťovala žádnou bolest, a to ani na druhém prsu s velkou ragádou. Zatvrdliny v prsu byly po kojení výrazně menší a prso měkčí, což přineslo úlevu. Tak teď už jen, aby se takové kojení dařilo i nadále. Zvládne žena další kojení bez kloboučku sama? Nebo bude potřeba, abych přijela znovu?

Foto iilustrační

Po několika hodinách přichází potěšující zpráva: „Další kojení proběhlo skvěle. Malá se přisála skoro hned, bez bolesti a prso je o dost méně bolavé."  5. den po návštěvě žena píše, že zatvrdliny v prsu zcela zmizely a ragády jsou zhojené. Miminko je mnohem klidnější a krásně spinká, pochvaluje si žena. Je vděčná, že může kojit. Bez bolesti, bez složitého odsávání a krmení, sterilizování pomůcek.

Jen pro úplnost uvádím, že řešení obtíží se v tomto případě obešlo bez podstřižení uzdičky. Po zlepšení přisátí miminka se potvrdilo, že v tomto případě uzdička nezpůsobuje obtíže s kojením. V některých jiných případech ovšem může výrazně omezovat kojení. Podstřižení uzdičky pak pomůže.

(Foto ilustrační, Monika Kašparová)

—————

Zpět