Vzteká se u kojení? Odtahuje se od prsa?

20.09.2023 14:11
Miminko se mi začalo vztekat u kojení. Chvíli se kojí, ale potom se začne od prsa odtahovat. Střídavě se přisává a pouští a nakonec pláče.
 
Toto je jedna z častých obtíží, se kterou ženy volají. Kojení jim nějaký čas fungovalo dobře a najednou je miminko na prsu nespokojené. Co je příčinou?
 
 
„Nechutná miminku moje mléko?“ „Bolí ho bříško?“ „Už se nechce kojit?", ptají se ženy.
 
Nikoliv. Miminko by se kojilo velmi rádo, ale vyjadřuje nespokojenost s tím, jak mu to zrovna z prsu teče. Kojení je pro něj náročné a potřebovalo by silnější tok mléka, na který bylo zvyklé.
 
Důvodem a také klíčem k řešení je přisátí miminka k prsu. Zlepšením přisátí se opět zvýší tok mléka a miminko začne lépe sát a je na prsu opět spokojené. Někdy stačí pouze vylepšit přisátí a vše funguje, jak má. Někdy je potřeba přechodně zavést dokrm, pokud se už v prsou tvoří méně mléka – nikoliv ale dokrm kojeneckou lahví nebo stříkačkou, ale dokrm laktační pomůckou, tedy cévkou přímo na prsu. Mimiko se v takovém případě nejprve nakojí z obou prsou (lze i vícekrát vystřídat, ale jen dokud je miminko na prsu spokojené) a potom se k prsu přidá cévka na dokrm a miminko saje na prsu a samo si přisává mléko z nádobky. Na prsu je i nadále spokojené a prso je i během dokrmu stimulované k další tvorbě mléka. Tento způsob jen nejlepší a nejrychlejší cestou k obnově plného kojení.
 
Videoukázky správného přisátí a dokrmování laktační pomůckou zde:
 
Kontaktovat můžete laktační poradkyně Mamily:
 
 

 

—————

Zpět