Správné přisátí je klíč k úspěšnému kojení

27.01.2023 18:41
Tento obrázek mám moc ráda, protože se na něm dá krásně ukázat, jak má vypadat správné přisátí k prsu, které pomáhá miminku získat z prsu co nejvíce mléka, chrání prso před poraněním a ženu před bolestí.
 
 
VLEVO je vidět krásné hluboké, asymetrické přisátí, kde:
 
  • Brada dítěte je hluboce zabořená v prsu, koutek úst není vidět, miminko je celým tělíčkem přitaženo těsně na tělo ženy, a díky tomu může vtáhnout do pusinky co největší část dvorce – jazyk se dostává hluboce na dvorec, prso je lépe stimulováno a z prsa teče více mléka a více mléka se také tvoří.

 

  • Nos se nedotýká prsa, díky tomu, že hlavička podepřená rukou matky je v dostatečném záklonu – dítě může dobře dýchat, a také polykat, jícen je otevřený a dobře průchodný. My také při pití zakláníme hlavu, že? Zkuste si schválně polknout s předkloněnou hlavou… Jde to, ale těžko, dospělému i miminku.

 

  • Dítě je přisáté horním rtem těsně nad bradavku a spodním rtem co nejdále od bradavky, bradavka se dostává hluboko na patro, kde je volný prostor. Bradavka není stlačená, není mechanicky drážeděna jazykem dítěte, nedochází k jejímu poranění a po kojení je kulatá, nikoliv stlačená do špičky. Tato asmymetrie pomáhá také tomu, že dítě pije efektivněji a více mléka, za kratší dobu sání.
 
Na obrázku VPRAVO je vidět přisátí, které může způsobovat celou řadu problémů, se kterými se ženy a jejich miminka často při kojení potýkají.
 
  • Miminko je na prsu přisáto mělce, jen na bradavce nebo má vtažený jen malý kousek dvorce, koutek úst je viditelný – z prsu při mělkém přisátí teče méně mléka, méně mléka se tvoří a tvorba mléka může postupně klesat.

 

  • Brada miminka není v kontaktu s prsem, a díky tomu je jazyk, kterým dítě prso stimuluje, na prsu jen velmi mělce, často blízko bradavky a jazykem bradavku dráždí – to bývá pro ženu bolestivé a dochází k mechanickému narušení pokožky a mnohdy i k bolestivému poranění prsa, na narušené pokožce se snáze rozvíjí kvasinková infekce.

 

  • Novorozenci navíc často mívají výrazně menší spodní čelist, a o to obtížnější je pro ně přisát se na prso, pokud hlavička není v dostatečném záklonu (s oporou ruky matky) a brada není hluboce zabořená v prsu. Nedostatečný kontakt bradičky s prsem je jeden z důvodů, proč se přisátí k prsu někdy vůbec nedaří nebo je obtížné.

 

  • Nos, který se dotýká prsa, bývá další známkou nedostatečného záklonu hlavičky, tedy mj. menší průchodnosti jícnu a obtížnějšího polykání. Nos zabořený v prsu je samozřejmě překážkou kojení, protože dítě nemůže dýchat. Cílem ale není prso od nosu během kojení odtahovat nebo ho různě stlačovat, mnohem lepší efekt ve všech ohledech přinese záklon hlavičky dítěte podepřené rukou matky.

 

  • Na obrázku je také krásně znázorněno, jak při takovém přisátí dochází ke stlačení bradavky jazykem proti horní čelisti (srovnej bradavku zvýrazněnou světějším kolečkem), což bývá pro ženu bolestivé. Bradavka je po kojení viditelně stlačená do špičky.
 
Názorné ukázky správného přisátí najdete na stránkách Mamily.
 
V angličtině je moc pěkné video zde.
 


 

 

—————

Zpět