Kojení je normální a prospěšné nejen pro dítě, ale i pro ženu

02.07.2022 17:42
"Některé laktační poradkyně by ženu ukojily k smrti. Pokud se budete snažit své dítě plně kojit, tak skončíte na kapačkách."
 
Musím říci, že s podobnou mírou zastrašování a odrazování ženy od kojení jsem se už dlouho nesetkala. Tím hůře, že tato slova zazněla ze strany lékařky směrem ke zdravé ženě, která nemá žádné omezení stran kojení, a která by jako prvorodička potřebovala spíše podporu a ujištění, že je vše v pořádku.
 
Minulý týden jsem navštívila ženu, která si stěžovala na bolestivé bradavky a řešila problém, že její třítýdenní miminko za poslední týden vůbec nepřibralo. Lékařka jí proto doporučila dokrmovat miminko umělým mlékem. Žena se ale plného kojení nechtěla vzdát a rozhodla se nejprve zkusit obtíže s kojením řešit. Během laktační návštěvy se naučila, jak nechat miminko lépe přisát k prsu, aby pilo efektivněji a dokázalo z prsu získat více mléka. Kojení je pro ženu od té doby bez bolesti. Díky efektivnímu sání se zkrátila délka kojení, miminko je po nakojení dokojené dosyta, spokojené a začalo krásně přibírat. Šlo to velmi pěkně i díky tomu, že žena začala obtíže řešit hned v začátku, v době, kdy tvorba mateřského mléka byla pár týdnů po porodu dostatečná (s postupem času by při nižším odběru mléka, třeba i v souvislosti s dokrmováním umělým mlékem, klesala).
 
 
Jen pár dní po laktační návštěvě, týden od poslední kontroly, miminko na kontrole u lékařky vážilo o 100 g více. Paní doktorka přesto nebyla spokojená a opět ženě doporučila dokrmovat miminko umělým mlékem. Zazněla slova o ukojení k smrti a kapačkách. Je pravda, že porodní váha dítěte byla přes 4 kg. Ani to ale není překážka plnému kojení. I ženy, které porodí dítě s porodní váhou 4 kg a více mohou bez problémů své dítě plně kojit, aniž by kvůli tomu měly skončit vyčerpané na kapačkách. Ostatně jsou i ženy, které bez sebemenší zdravotní újmy kojí dvojčata nebo dvě různě staré děti současně.
 
Zkrátka KOJENÍ JE NORMÁLNÍ a není potřeba se ho obávat. Je prospěšné nejen pro dítě a jeho dlouhodobé zdraví, ale i pro matku (ostatně je to potvrzeno i celou řadou vědeckých studií). Příroda to dobře zařídila, aby žena zvládla dlouhodobě kojit. Ženské tělo je na rození a kojení dobře připraveno. Obzvláště dnes, kdy máme k dispozici plnohodnotnou stravu a všeho dostatek, někdy až přebytek, není potřeba se obávat, že by zdravá a dobře živená žena v důsledku kojení strádala.
 

Jaké zdravotní výhody má kojení pro ženu?

  • snižuje krevní ztráty po porodu, pomáhá lepšímu stahování dělohy a regeneraci po porodu
  • kojící ženy méně často trpí poporodní úzkostí a depresí
 
Dlouhodobé kojení pomáhá snížení tukových zásob uložených během těhotenství mimojiné jako rezerva na období kojení,
významně snižuje riziko výskytu (v pozdějším věku):
  • rakoviny prsu a vaječníků
  • osteoporozy
  • diabetu II. typu
  • kardiovaskulárních onemocnění - ischemické choroby srdeční, cévní mozkové příhody

 

—————

Zpět