Kojící kloboučky? Děkuji, raději NE.

30.07.2021 17:16
Za poslední 3 týdny mě oslovilo 15 žen, které měly různé obtíže s kojením. 6 z nich řešilo problémy spojené s používáním kojících kloboučků.
 
Kloboučky se v praxi používají hlavně proto, že přináší rychlé a zdánlivě snadné „řešení“. Často ale v konečném důsledku způsobí více škody než užitku. Nejčastěji ženy dostanou kloboučky už v porodnici v případě, že se miminko nepřisává k prsu. Někdy jsou ženám nabízeny i preventivně. „S takovými prsy to bez kloboučků nepůjde,“ slyší někdy ženy již na porodním sále, ještě před tím, než se miminko mělo možnost zkusit se přisát k prsu. Ze své zkušenosti musím říci, že naprostá většina miminek se k prsu po porodu nebo v následujících dnech přisaje, pokud k tomu má vhodné PODMÍNKY, a na tvaru prsou či bradavek vůbec NEZÁLEŽÍ. Dalším důvodem pro použití kloboučku bývají bolavé nebo poraněné bradavky – kloboučky je v tomto případě mají ochránit.
 
Z krátkodobého hlediska to sice může působit, že problém se s použitím kloboučků "vyřešil" – doposud nepřisávající se miminko se zdánlivě kojí z prsu a bolavým prsům se možná trochu uleví, ALE…
 
 
Během dalších pár dnů či týdnů se ženy s kloboučky mohou potýkat s mnohem většími problémy. V praxi se setkáváme s těmito důsledky používání kloboučků:
 
  • Miminko přestává přibývat na váze, laktace se snižuje. Důvodem je to, že s kloboučky se miminko přisává jen mělce na bradavku a tok mléka z prsou je slabší než, když by bylo miminko správně přisáté na dvorec. Klobouček je bariéra mezi prsem a miminkem. Prso je méně stimulované a množství mléka v prsou se může postupně snižovat. V důsledku použití kloboučků se dokonce snižuje obsah tuku v mateřském mléce.
  • Prsa začínají více bolet, v důsledku použití kloboučků může dojít k jejich poranění, k zablokování mlékovodů a horšímu vyprazdňování prsou. Snadno se může na prsou i u miminka rozvinout kvasinková infekce. To vše s sebou často nese velkou bolest.
  • Přechod na kojení z prsu (bez kloboučků) bývá náročný, ženy jej často nezvládnou bez odborné pomoci. Dítě odmítá prs bez kloboučku, nesnaží se na prs vůbec přisát, jakmile zjistí, že na prsu není klobouček, tak se vzteká, pláče a pláče. To bývají pro ženu velmi náročné situace. Přechod na kojení z prsu často vyžaduje velkou trpělivost a mnohem větší úsilí a podporu, než by bylo potřeba k úspěšnému přisátí miminka v prvních dnech či týdnech po porodu, pokud by miminko kloboučky nedostalo.

 

Jak se tedy vyhnout kloboučkům, pokud se miminko nepřisává?

 
KONTAKT KŮŽE NA KŮŽI
K přisátí miminka (i k navýšení laktace) pomáhá především častý kontakt kůže na kůži, tedy během přikládání miminka k prsu, ale i kdykoliv jindy. Čím více je miminko u ženy na těle, tím větší šance jsou na úspěšné přisátí a kojení. Začít by se mělo již na porodním sále, hned první kojení by mělo proběhnout v kontaktu kůže na kůži. Pokračovat by se v této praxi mělo i v následujících dnech po porodu, zvláště pak pokud se přisátí miminka k prsu nedaří.
 
NAVYŠOVAT MNOŽSTVÍ MLÉKA V PRSOU
Pokud se miminko v prvních hodinách a dnech po porodu nepřisává, žena by měla začít co nejdříve odstříkávat kolostrum/mléko z prsou. Získá tak mléko na krmení miminka - krmit je nutné vhodným způsobem, který neodrazuje miminko od kojení – tedy kádinkou nebo cévkou, rozhodně ne lahví s dudlíkem nebo stříkačkou. Častým a pravidelným odstříkáváním či odsáváním se množství mléka v prsou zvyšuje a dostatek mléka se stává tím nejlepším důvodem pro miminko, aby se k prsu dříve či později přisálo a začalo se kojit.
 
POMOC A PODPORA
Vyplatí se co nejdříve vyhledat laktační poradkyni, která ženě věnuje dostatek času, který je ke zvládnutí přisátí miminka potřeba. Poradkyně ženě prakticky pomůže s přisátím miminka k prsu a naučí ji správnou techniku kojení. Úspěšné laktační návštěvy běžně trvají 1-2 hodiny, někdy i déle. Tolik času bohužel zdravotní sestry na oddělení šestinedělí ženě věnovat nemohou (množství jiných povinností jim to bohužel nedovoluje), a proto se také často kloboučky v porodnicích používají – je to rychlé „řešení“, které šetří čas. Zdravotní sestry už ale většinou bohužel nevidí důsledky a problémy, které kloboučky způsobují v dalších dnech a týdnech poté, co žena nemocniční pokoj opustí.
 

A co když už kloboučky používám?

Kloboučky je dobré odstranit co nejdříve. Čím déle je při kojení žena používá, tím náročnější může být se jich zbavit. Vždy ale záleží na konkrétní situaci, na konkrétním miminku, na tom, kolik má žena mléka apod. Někdy se miminko na prs přisaje již při první návštěvě, někdy je potřeba na přechodu ke kojení přímo z prsu pracovat déle a postupně. Jinak platí to samé – pomáhá 1. Kontakt kůže na kůži, 2. udržování a navyšování laktace, pokud má žena méně mateřského mléka a 3. odborná pomoc a podpora.
Jistě se setkáte i s ženami, které vám řeknou, že kojily s kloboučky a popisované problémy nepociťovaly. Ano, měly štěstí. S použitím kloboučků je výrazně vyšší pravděpodobnost, že se zmiňované problémy objeví. A jejich řešení nemusí být pro ženu vůbec jednoduché.
 
 

 

 

—————

Zpět