První kojení po porodu je fascinující

31.07.2021 17:30

Většina miminek, pokud zůstanou nerušeně na těle matky, se během první hodiny po porodu přisaje k prsu a poté se kojí i desítky minut. Miminka jsou k tomu od přírody „naprogramována“. Je fascinující, jak se na těle maminky, chovají podle stejného vzorce – nejprve si trochu odpočinou, pěkně se rozdýchají, poté doširoka otevřou oči a prohlíží si maminku, začnou otevírat pusinku, vyplazovat jazýček, olizovat si prstíky a poté začnou zcela cíleně hledat a směřovat k prsu - to voní stejně jako plodová voda. Často tento fascinující proces hledání, přisátí a prvního kojení vydá na celé dvě hodiny, které žena zůstává s miminkem na porodním sále. První ošetření miminka je proto vhodné provést až poté. První sání z prsu krátce po porodu je tím nejlepším startem k úspěšnému kojení.

V kontaktu kůže na kůži se vyplavují vysoké dávky hormonů, jak u matky, tak u dítěte. Miminko se lépe přisává, je motivované ke kojení, je aktivní a zpravidla neusíná dříve, než je nakojeno (výjimkou mohou být děti, které jsou utlumeny léky na bolest podanými během porodu – i v tomto případě však kontakt kůže na kůži pomáhá). U ženy kontakt s miminkem zásadním způsobem podporuje laktaci.

Naopak, pokud je miminko po porodu odneseno, přirozený proces, na který je nastaveno, se přeruší. Zvláště pokud je miminko zabaleno a vráceno ženě v zavinovačce, velká část dětí se takto v prvních hodinách po porodu k prsu nepřisaje a jednoduše usne.

O první kojení v kontaktu kůže na kůži by nemělo být ochuzeno ani miminko narozené císařským řezem. Podle odborného doporučení by mělo být ženě položeno na hrudník ještě na operačním sále nebo co nejdříve po porodu.

V kojení v kontaktu kůže na kůži je vhodné pokračovat i v dalších dnech po porodu nebo i později. Velmi užitečné to je, když řešíme obtíže s kojením, pokud se miminko se nepřisává nebo když má žena méně mateřského mléka.

Kontakt kůže na kůži maminky s miminkem zásadním způsobem ovlivňuje úspěšnost kojení.

—————

Zpět