První koupání nejdříve 24 hodin po porodu

17.02.2023 08:37
První koupání by podle doporučení Světové zdravotnické organizace (WHO) mělo být odloženo až na dobu po 24 hodinách po porodu. Důvodem jsou především rizika spojená se ztrátou tělesného tepla, ke které během, a především po koupání, může dojít. Pokud odložené koupání po 24 hodinách od porodu není z důvodů kulturních specifik dané země možné, mělo by koupání proběhnout alespoň nejdříve 6 hodin po porodu, dodává doporučení WHO.

Klinické studie ukázaly že pozdější koupání novorozence přináší:

 
  • Lepší celkovou stabilizaci novorozence po porodu – nižší riziko hypotermie, hypoglykemie a dechové nestability.

 

  • Má pozitivní vliv na nerušený kontakt s matkou – v prvních hodinách bývá více novorozenců koupáno sestrou mimo společný pokoj bez přítomnosti a účasti matky oproti pozdějšímu koupání, kdy se matky koupání více účastní.

 

  • Po dřívější koupeli bylo větší procento novorozenců umístěno do inkubátoru kvůli hypotermii, větší procento novorozenců bylo spavých – to se samozřejmě odráží na frekvenci a úspěšnosti kojení dítěte v prvních dnech.

 

  • Ve skupině novorozenců koupaných po 24 hodinách bylo větší procento výlučně kojených dětí při propuštění z nemocnice.

 

  • Odložená koupel umožní lepší vstřebání mázku, který chrání pokožku dítěte nejen mechanicky, tepelně, ale i před vstupem infekce.
 
 
Naopak důvody pro dřívější koupel novorozence odborné zdroje uvadí: HIV, hepatitida B u matky a infekce v děloze (z důvodu snížení rizika přenosu) nebo výrazné znečištění novorozence mekoniem.

V posledních letech zaznamenávám, že porodnice v okolí posunují koupání novorozence na dobu alespoň 6 hodin po porodu nebo na přání ženy i později. V některých porodnicích se ale stále koupe dříve (po 2 hodinách po porodu) a někdy se bohužel setkávám i s tím, že pozdější koupání na žádost matky je odmítáno nebo jsou matky k dřívějšímu koupání přesvědčovány nebo manipulovány. To není v pořádku ani z hlediska práva matky rozhodovat o svém dítěti a o péči, která mu je poskytována, ani z hlediska nejnovějších vědeckých poznatků.

Odložené koupání minimálně 6 hodin, resp. 24 hodin po porodu je zcela v pořádku a je ve prospěch dítěte.

Celé doporučení WHO pro péči o novorozence je pro zájemce zde.

Odborné studie, které se věnují době prvního koupání publikovaé v Pubmed zde.

 

—————

Zpět